Vores besøg i Mexico januar 2005.    

( Ved tryk på F11 knappen får du fuld skærm)

Home

 

Rejser

 

Slægtsforskning

 

Andre emner

På kortet ses vores rejserute til Mexico. Vi fløj (KLM) fra Amsterdam til Mexico City, hvor vi var i 6 dage, derefter fløj vi fra Mexico City til Merida, hvor vi var i 4dage. Vi var på en 1 dags udflugt m. bus til Maya ruinerne ved Chichen Itza. Vi fløj derefter fra Merida til Cancun, hvor vi havde 3 dages badeferie, inden vi fløj (Martinair) fra Cancun tilbage til Amsterdam.

I Mexico City boede vi på dette hotel som ligger i den centrale del af byen ved den store "Pasao de la Reforma" boulevard og i gå afstand fra den meget store og smukke Chapultec-park, hvor bl.a. det nationale antropologiske museum ligger. Iøvrigt er der meget lidt som ligger i gå afstand i Mexico City, og selvom hotellet ligger i den centrale del, så er der stadig 2 km til centrum af den gamle bydel, man skal jo regne med at der bor ca. 25 millioner mennesker i byen.

På vej ad "Pasao de la Reforma" til Chapultec-parken, den store bygning man ser i baggrunden er en helt ny kontorbygning og er den højeste bygning i Latinamerika. (225m)

Hovedindgangen til det Antropologiske Museum i Mexico City. Statuen er en 7,5m høj aztekisk regngud. I de runde bygninger bagved er der lejligheder, de koster flere millioner US Dollars for en enkelt.

 

I den centrale gård i det antropologiske museum. Det er et kunstigt vandfald man ser komme ned fra taget. Udstillingsbygningerne ser man omkranse gården. Arkitekturen er meget flot og udstillingerne er utroligt godt sat op. Museet er bygget  i 1964 og rangerer som et af verdens bedste af sin art. 

 

På museet så vi denne planche som anskueliggør teorien om, hvorledes mennesket skulle være opstået i Afrika og derefter vandret ud til de øvrige landområder på jorden.

 

 Denne model og planchen på væggen viser hvorledes Mexico City så ud da spanierne kom dertil i år 1519, allerede dengang var byen med sine 200.000 indbyggere nok den største i verden. Aztekerne havde bygget byen på en ø i en stor sø omkring år 1325. Søen er senere blevet tørret ud, det er derfor at man i byen har store problemer med at bygningerne synker. En medvirkende årsag er måske også at det store behov for vand har sænket grundvandsstanden. I de store kirker ses tydeligt, hvorledes der er store sætninger i gulv og mure og hvælvingerne er holdt sammen af wirer for at de ikke skal styrte sammen.

 

 En af de mange stenskulpturer vi så på museet.

 

Vi ser her et billede fra det gamle centrum af Mexico City, bygningen til venstre er "Palacio de Bellas Artes" som bruges til concerter og ballet, en meget smuk bygning lavet i italiensk marmor. Bygningen i midten er det gamle hovedposthus.

 

Fra det nyrestaurerede hovedpostkontor i Mexico City. Gitterværket ved lugerne og nogle flotte trapper er lavet i støbejern og er i sin tid leveret af det italienske jernstøberi Pignone i Firenze.

 

Bygningen til venstre er det nationale kunstmuseum, som vi besøgte. 

 

 Dette er "Casa de los Azulejos" den har blå og hvide kakler på væggene og er bygget i det 1600 århundrede, nu en berømt restaurant ejet af en af Mexicos rigeste mænd og berømt for at være spisested for tropperne under revolutionen.

 

Katedralen i Mexico City, den blev påbegyndt i det 16. århundrede og var under bygning i 300 år. Der er gjort et stort arbejde for at undgå at katedralen synker ned i den bløde undergrund.

  

Den imponerende plads "Zocaloen". Det var her det aztekiske ceremonielle center lå med pyramider og paladser.

 

 Udgravede ruiner fra aztekertiden, de ligger lige nord for Zocaloen.

 

Tæt på centrum lå også et større område udelukkende med juvelerbutikker. Man ser en af de grønne taxaer som det frarådes at man benytter på grund af risiko for bortførelser og gidseltagning. 

 Her er vi kommet til den gamle aztekerby Tiotihuacan, som ligger 50 km nordøst for Mexico City. Planchen viser de vigtigste dele af byen med pyramiderne og "de dødes alle" som den store gade i midten hedder, den er 2 km lang og 45 m bred. Byen opstod ca. år 250 f.Kr. men gik uvist af hvilken årsag til grunde og blev forladt i det 7. århundrede. I sine velmagtsdage omkring år 0, havde byen ca. 200.000 indbyggere.

 På vej ad de dødes alle, det er Solens pyramide man ser i baggrunden.

 Nogle af de bygninger der lå ved de dødes alle.

Her står vi ved Solens pyramide, grundfladen er 222 m gange 222 m og højden er 70 m. Den blev bygget omkring år 100 f.Kr. Det er den 3. største i verden kun overgået af Cholula pyramiden også i Mexico og så Keops pyramiden i Egypten.

Dette er Månens pyramide, den ligger for enden af de dødes alle. 

Et stort indendørs marked i bydelen Coyoacan i Mexico City, man ser at kaktus også kan spises. 

Et gadeparti i bydelen Coyoacan, det er tæt ved Frida Kahlo's museum. Det er et af de rigere kvarterer i den sydlige del af Mexico City med meget store huse bl.a. bor en tidligere præsident i dette område.

 Frokosten indtages ved Hidalgo pladsen, som også ligger i Coyoacan bydelen.

Et parti fra Dolores Olmedo museet der indeholder værker af Diego Riveras (gift med Frida Kahlo). Den stenrige Dolores Olmedo har i 2002 testamenteret denne meget imponerende hacienda fra det 16. århundrede til museum for en stor samling værker af Diego Rivera (han var iøvrigt glødende kommunist). Det ligger også i Coyoacan bydelen.

Vi fik også set hvordan en planteskole ser ud i Mexico City. 

25 km syd for Mexico City ligger byen Xochimilco, som stammer helt tilbage fra aztekertiden, her er 180 km kanaler det er det, der er tilbage af den sø, der engang omkransede Mexico City. Øerne som ligger imellem kanalerne bruges stadig som i aztekertiden til grønsagsdyrkning. Området er et udflugtsområde, hvor man sejler rundt i disse fladbundede pramme som bliver staget frem. Man kan så nyde sin medbragte mad og drikke på prammen. I weekenden holder unge mennesker ofte fest på prammene, hvis det er en stor fest bindes flere både sammen, man kan også på stedet leje mariachi-orkestre.

Man ser her hvorledes prammene er indrettet med et bord i midten med stole langs rælingen, der er ialt omkring 700 pramme dog med et større antal anløbspladser.

Et helt nyt kvarter (Santa Fe) som man er igang med at bygge nord for Mexico City, både som man ser med meget moderne kontorbygninger og med bolig-og forretningsområder. Man bygger på bjerg- skråninger som er planeret ud.

 

Her er vi i byen Tepozlan, vi ser her hovedgaden, hvor der er marked hver lørdag og søndag Byen ligger 80 km sydøst for Mexico City, den ligger meget smukt i en dal med bjerge rundt omkring. Byen har et lidt bohemeagtigt præg og her bor mange kunstnere og udlændinge. Det hævdes at der i området er en særlig kreativ energi og mange på egnen hævder, at de har set UFO'er. Iøvrigt ligger der en pyramide på en bjergtop lige ovenfor byen.

 

 Her et kig ind i kirken i Tepozlan, hvor der er konfirmation, til højre oppe ved alteret er der et mariachi-orkester der spiller. Vi blev straks inviteret med til at deltage.

På hjemvejen fik vi mexicansk kaffe ved denne cafeteria bod. Kaffen laves i gryden, den koges med sukker, kanel og kardemomme eller nelliker.

 Vi er nu kommet til Merida, her boede vi på dette flotte colonial style hotel, som lå tæt ved centrum.

 Værelserne var placeret rundt omkring denne gårdhave.

 Hotellets have med svimmingpool.

 I slutningen af 1800 tallet var Merida en meget rig by på grund af sisal produktion, man etablerede derfor denne alle "Pasao de Montage" som skulle være en efterligning af Champs Elysee i Paris, der ligger mange store flotte rigmandshuse ud til alleen.

Den store plads, Plaza Grande midt i Merida, det er katedralen man ser i baggrunden, den blev bygget 1568 -1598, delvis af sten fra et maya-tempel som tidligere lå på stedet. 

Hver eneste aften er der en eller anden kulturel begivenhed på Plaza Grande, her traditionel maya-dans. 

Den mest berømte og bedst restaurerede mayaruin på Yucatan er Chichen Itza, som ligger ca. 120 km øst for Merida. Efter at området havde været beboet siden år 1000 f. Kr., begyndte byen at udvikle sig i år 250 og havde sin storhedstid omkring år 700, hvorefter den forfaldt og blev helt forladt i år 900. I år 1100 blev byen igen befolket, samtidig blev byen invaderet af toltekerne, som kom fra det centrale Mexico, så det vi ser idag af Chichen Itza er en blanding af maya kultur og toltekerkultur. Byen blev igen forladt i det 14. århundrede uvist af hvilken grund.

En model som viser de vigtigste bygninger med pyramiden "El Castillo" i midten. 

El Castillo pyramiden den blev bygget omkring år 800, ovenpå en tidligere maya pyramide. Den har et tempel på toppen og meget af arkitekturen har relation til mayakalenderen.  Højden er 25 m. 

Man kan af denne tunnel og trappe komme ind i den oprindelige pyramide, hvor man kan se en rød trone. 

I baggrunden imellem de 2 mure ser man boldbanen. På hver af de 2 vægge sad en ring, som en gummibold skulle igennem og man måtte ikke bruge hænderne, så der kunne gå dage og uger før der blev mål. Det siges at vinderen blev dræbt. 

Mayerne var dygtige astronomer og udviklede en mere nøjagtig kalender end den europæerne havde på den tid, dette var deres observatorium. 

Hele Yucatan halvøen består at kalkstenklippe og er derfor ikke særligt frugtbar og i gammel tid var det kun muligt at leve, hvor man havde vand i form af naturlige brønde (cenote), de var dannet ved sammenstyrtning af kalkstenen-. I Chichen Itza var der 2 af disse brønde, en af dem vises her, den er 60 m i diameter og 30 m dyb. 

I den restaurant hvor vi spiste frokost, var der optræden af disse unge mænd og kvinder, med typiske maya-gener iklædt maya-påklædning.

På vej tilbage fra Chichen Itza kørte vi igennem flere maya landsbyer, en del af de huse folk boede i så ud som dette, et stråtag og bambusvægge. Her supplerer familien så indkomsten med lidt kro drift. 

Merida fra luften. Selvom bycentrum ser ud, som det man har i en lille by, så har Merida alligevel 1,5 - 2 mill. indbyggere, bl.a. fordi mange, der arbejder i Cancun området, bor i det meget billigere Merida

Indkørslen til det Sheraton hotel vi boede på i Cancun. Alle hotellerne ligger på en tange, som er ca. 0,5 -1km bred og 20 km lang. Bag tangen er der en stor lagune med roligt vand, som kan besejles med små både. Da hotellerne kun ligger i een række, har hvert hotel sin egen strand og den er aldrig overfyldt, som man ser mange andre steder i verden.

Klemt inde mellem Sheraton hotellet og det næste hotel ligger denne maya ruin. 

Udsigt fra mayaruinen over Sheraton hotellet med stranden og strandbaren. 

Udsigt fra maya ruinen i modsat retning, man ser den nordlige spids af tangen. 

Udsigten fra vores værelse. 

 Morgenmadsrestauranten med haven i baggrunden.

 Hotellets have og swimmingpool.

 

Lige overfor hotellet og lige ud til lagunen ligger et stort og helt nyt indkøbscenter, utroligt flot der er ca. 350 butikker, de fleste med dyre mærkevarer eller dyre smykker, helt klart indrettet for et købedygtigt publikum.

  

  

  

Tilbage 

  

 

Mexicansk musik                                                

Opdateret d. 25. aug. 2011


www.rosendalolsen.dk